UCZNIOWIE Z ZSTZ Z RADZYMINA NA PRAKTYCE W TURYNIE WE WŁOSZECH
Od 26 marca do 8 kwietnia 2017 r. kolejna grupa naszych uczniów odbyła dwutygodniowy staż zawodowy, tym razem we włoskim Turynie. Staż w Turynie zrealizowany został w ramach projektu: „Staże zawodowe uczniów ZSTZ Radzymin w krajach Unii Europejskiej”, który otrzymał dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER).
Na staż wyjechało łącznie 20 osób - 15 uczniów z klasy 3-G kształcących się w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych:
- Marcin Błoński
- Daniel Kościesza
- Michał Szmyd
- Natalia Czuba
- Damian Piędziak
- Bartosz Pawlak
- Łukasz Czarnecki
- Paweł Piskorz
- Sandra Skrzypczak
- Angelika Mąkolska
- Bartosz Dudzik
- Kacper Kostro
- Maria Berta
- Jakub Derlacz
- Łukasz Ciak
oraz 5 uczniów klasy 3-K uczących się zawodu kelnera:
- Joanna Gawryś
- Katarzyna Gajc
- Aleksandra Muszyńska
- Paweł Pietrucha
- Rafał Paź
Opiekę nad uczniami sprawowała p. Małgorzata Sieroszewska – nauczycielka języka angielskiego i p. Dorota Gastoł – nauczycielka gastronomicznych przedmiotów zawodowych.
Praktykanci mieszkali w hotelu Sharing, a staż odbywali w Laboratori Di Via Baltea, gdzie pod okiem pani Marleny Buscemi - specjalistki w zakresie Slow Food - przygotowywali włoskie potrawy: makarony, pierożki, risotto, sałatki, mięsa i desery. Oprócz tego w pizzerii Dia Mimi mieli okazję przygotowywać prawdziwą włoską pizzę, w lodziarni Gelateria Marchetti poznali tajniki produkcji włoskich lodów, a w kawiarni Hollywood Cafe uczestniczyli w warsztatach parzenia i zdobienia kawy.
Nasi uczniowie wzięli udział w kilku wycieczkach zawodowych. Jedną z nich była wycieczka na targ żywności Porta Palazzo i warsztaty z przyrządzania ryb i owoców morza w Pescheria Gallina. Podczas kolejnej wycieczki w turyńskich cukierniach uczestnicy podziwiali najmniejsze ciastka świata.
Pierwszego dnia pobytu praktykanci zwiedzali Turyn, a w pozostałe dni wolne od zajęć mieli zorganizowane wycieczki do najatrakcyjniejszych miejsc w tym mieście tj.: stadion Juventus Turyn, Muzeum Motoryzacji, Pałac Królewski, Muzeum Egipskie, Całun Turyński i Bazylika San Giovani, Muzeum Kina i przejazd windą panoramiczną, skąd rozpościerał się niezapomniany widok na miasto, przejazd XIX wieczną kolejką górską do Bazyliki de Superga.
Pobytu na stażu został zwieńczony wyśmienitym obiadem w jednej z najlepszych turyńskich restauracji - Ristorante Del Cambio.
Praktyka zawodowa w Turynie była dla uczniów doskonałą okazją do zdobycia ciekawego doświadczenia zawodowego, sprawdzenia swoich umiejętności językowych, poznania kultury Włoch, włoskich zwyczajów i posmakowania włoskich specjałów.
Z Turynu wszyscy praktykanci wrócili zadowoleni, pełni nowych doświadczeń i pozytywnych wrażeń, którymi w czerwcu podzielą się na prezentacji przygotowanej w szkole.
Udział w stażu zawodowym za granicą dla młodych ludzi jest szansą zdobycia doświadczenia zawodowego poza granicami Polski, rozwinięcia swoich umiejętności językowych, poznania kultury i tradycji innych krajów Unii Europejskiej.
Małgorzata Zwolska
Koordynator projektu